Slobodan
10-07-2019
0

Domaćin Saša Sineš, čija farma broji oko 2.300 svinja i koji obrađuje oko 160 jutara zemlje, istakao je da mogućnost prava prečeg zakupa državnog zemljišta ovdašnjim stočarima mnogo znači i da je već sada osetan boljitak, ali da ih muči oscilacija u ceni.

“ Imam 200 krmača sa pratećim podmlatkom, znači oko 2.300 svinja,  obrađujem 160 jutara zemlje, koja je  uglavnom državna a kao stočari dobili smo je po pravu prečega.  To nam je jako pomoglo, jer do skoro nismo mogli da dođemo do zakupa državnog zemljišta. Problem je što situacija sa cenom oscilira. Cena od 160 dinara plus PDV je sasvim solidna proizvođačka cena, sve iznad je super, a ispod problem. Bili smo u  situaciji da je cena 135 dinara, a bilo je i ispod toga. Sve u svemu u Srbiji se može živeti od poljoprivrede, naravno nije lako, ali je opet bolje nego što je bilo ranije. Na gazdinstvu radi cela familija, upošljavamo radnike, ali imamo svi u ovom kraju imamo veliki problem sa radnom snagom.“ ističe Saša Sineš, poljoprivredni proizvođač iz Bikova.

Ministar Nedimović rekao je da država radi na tome da otvori tržište i na taj način stabilizuje cene, pritom pohvalivši sugestije poljoprivrednika.

„Cena između 150 i 160 dinara je u redu, iako smo imali smo donje ekstreme, kada je cena više od mesec i po dana bila 135 dinara. Verujem da će otvaranje tržišta sa Kinom umnogome da doprinese stabilizaciji cena. Već imamo potražnju ogromnih količina svinjskog mesa i ukoliko uspemo da isporučimo trećinu, napravićemo ozbiljan posao. Uvek ističem da je najvažnija stvar u stočarstvu da ljudi imaju zemlju  za svoje farme i zato smo doneli odluku da u budućnosti dajemo poljoprivredno zemljište po pravu prečeg zakupa. Ove godine će se to odnositi na one koji drže papkare i preživare odnosno goveda i ovce, a sledeće godine će to pravo imati i svinjarski sektor." objašnjava Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede najavivši pritom da će u četvrtak na sednici Vlade biti doneta odluka o otvaranju poziva za otkup pšenice poceni od 20 dinara za kilogram, za šta će biti izdvojeno 500 miliona dinara.

Prema rečima dr Vuka Radojevića ovo jeste pravi primer kako državni organi sarađuju sa poljoprivrednicima, obilazeći poljoprivredna gazdinstva poput ovog u Bikovu. Pokrajinski sekretar je dodao da vojvođanski poljoprivrednici mogu i da računaju na pomoć Pokrajinske vlade, koja je u protekle tri godine uložila sedam i po milijardi dinara za direktne subvencioncije  poljopirivrednim gazdinstvima.

„ Drago mi je što smo imali priliku da čujemo i poljoprivrednike koji su nekoliko godina zaredom koristili subvencije od strane Pokrajinskog sekretarijata. Agrarni budžet AP Vojvodine je značajniji nego ikada. Za ove tri godine biše od 7,5 milijardi dinara direktno je subvencionisano poljoprivrednim gazdinstvima, dok je za stočarske farme izdvojeno preko 230 miliona dinara. Uspeli smo da za kratko vreme stočarske farme učinimo efikasnijim, rentabilnijim i u krajnjem slučaju konkurentnijim na tržištu.“ rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dodavši da Pokrajina ima dovoljno novca i stoga poziva poljoprivrednike iz subotičkog kraja da aktivno prate konkurse i da apliciraju.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, zahvalio se na podršci Republike i Pokrajine i naveo da grad izdvaja značajna sredstva iz budžeta za sufinansiranje kredita poljoprivrednika.

„Da nije pomoći Republike i Pokrajine sigurno ne bismo mogli da uradimo skoro 100 kilometara atarskih puteva, da očistimo mnoge divlje deponije i uredimo kanalsku mrežu. Prioritet nam je da u budućnosti kao grad pomognemo naše poljoprivrednike, jer Subotica jeste poljoprivredni kraj i od tog posla žive mnoge porodice. Činimo sve da naše seoske sredine imaju uslove kao gradske“ istakao je Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se