Slobodan
17-07-2019
0

Ukupna vrednost kupljenih kuća iznosi 231.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija. Ukupna vrednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 evra.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban podsetio je da je početkom februara prošle godine, prilikom dodele ugovora o kupovini prvih 30 kuća, obećao da će se već tog dana nastaviti razgovori sa partnerima kako bi i oni koji se nisu našli među prvih 30 dobili svoj dom.

“Ovo što radimo danas, zbrinjavamo porodice naših sugrađana koji su u ratnim događajima devedesetih godina ostali bez svojih domova a neki od njih na žalost i bez svojih najmilijih, upravo je rezultat tada datog obećanja i potvrda da se u našem radu vodimo principima da ono što smo obećali i ispunimo. U Povereništvu za izbeglice i migracije Grada Subotice registrovano 13600 izbeglih i prognanih lica sa prostora bivše Jugoslavije. Svesni smo da je teško u potpunosti nadoknaditi njihov gubitak ali na žalost i vreme koje je propušteno u decenijama iza nas, u kome su mnoge vladajuće strukture izbegavale da rešavaju njihove probleme. Mi sa našim partnerima radimo da tu nepravdu ispravimo i pomognemo našim sugrađanima, koliko god to bude moguće” istakao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Gradonačelnik Laban je dodao da je program sproveden prema Pravilniku koji je usaglašen sa Komesarijatom za izbeglice i migracije i kao takav je nesebično podržavan od partnera iz UNHCR-a, OEBS-a i Jedinice za upravljanje projektima.

“Koristim priliku da im se svima zahvalim u ime Gradske uprave i korisnika programa, želeo bih da budu naši partneri u nastavku ovoga posla jer smo svesni da potrebe i dalje nisu zadovoljene a mi smo spremni da nastavimo rad na njihovom rešavanju. Želim vam dobro zdravlje, dug život i puno uspeha u novim domovima.” rekao je gradonačelnik SuboticeBogdan Laban.

Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije naglasio je da je grad Subotica kroz Regionalni stambeni program dodelio više od stotinu stambenih rešenja, a da je u pripremi izgradnja 44 stana za izbeglice sa teritorije grada.

“Isto tako, izbeglicama je u proteklom periodu pružena pomoć iz budžeta Republike Srbije u iznosu od preko 73 miliona dinara. Iz budžeta je stambeno zbriunuto 78 porodica, a ekonomski osnaženo 55. Prava saradnja Subotice i Komesarijata za izbeglice počela je 2016. godine. S obzirom da su ovo sredstva od

Regionalnog programa ne mogu se koristiti za interno raseljene, ali mi iz budžeta tražimo način da rešimo ovaj problem.” Izjavio je Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije.

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu Samoupravu Ivan Bošnjak, istakao je važnost koordinacije svih struktura vlasti i partnera u projektu.

“Vrlo je važno da se podigne  pažnja kod svih donosilaca odluka na lokalu a zatim i da administracija uradi svoj deo posla, odnosno pronađe lokalcije, izvrši infrastrukturno opremanje  i sve poslove koje ima u nadležnosti.” rekao je Ivan Bošnjak, državni sekretar.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

 

 


Komentari

Napravi NalogPrijavi se