Slobodan
09-09-2018
0

Na svečanoj sednici, među mnogobrojnim gostima bili su predstavnici diplomatskog kora, predstavnici iz bratskih i partnerskih gradova, pedstavnici državnih organa, republički i pokrajinski poslanici, predstavnici nacionalnih veća, verskih zajednica, gradonačelnici i počasni građani.

Goste je pozdravio Bogdan Laban, gradonačelnik Subotice koji je istakao da je ovo prilika da se osvrnemo na urađeno u proteklom periodu i da se nabroji barem deo učinjenog u prethodnih 26 meseci. -Posle višegodišnjeg zastoja u novembru 2016. godine, nastavljeni su radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice tzv. ipsilon kraka koji treba da izmesti teški teretni saobraćaj iz centra grada i poveže severni deo autoputa koridora 10 sa graničnim prelazom Kelebija. U martu 2017. za saobraćaj je otvorena prva deonica od petlje Subotica-jug do kružne raskrsnice sa bikovačkim putem. Vrednost izvedenih radova iznosila je oko 124 miliona dinara. Ovi radovi se izvode zahvaljujući podršci Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva i rešenosti da se ovaj značajan projekat završi do 2020. godine. Kada je reč o adaptaciji i rekonstrukciji zgrade Narodnog pozorišta, za sedmu fazu obezbeđena su sredstva u visini od 220 miliona dinara, a za osmu fazu oko 371 miliona dinara. Intenzivno smo radili na proširivanju Slobodne zone što je doprinelo otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti koja je u našem gradu sada oko 7 odsto. Ove investicije su se pozitivno odrazile na transfer novih tehnologija i znanja, razvoj malih i srednjih preduzeća i saradnju sa višim i visokim stručnim školama. Grad se od 2016, godine nalazi u spoljno-trgovinskom suficitu od 7 do 10 odsto što se dešava prvi put od kraja 80-tih godina prošlog veka. U Palić je prošle godine uloženo 120 miliona dinara a ove godine oko 100 miliona dinara. Počela je realizacija projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, iako kada smo preuzeli projekat ni jedan predmet eksproprijacije zemljišta nije bio rešen. Prioritet u našem radu bila je i adaptacija i rekonstrukcija školskih objekata. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjem Vlade Republike Srbije obezbedila je sredstva za finansiranje rekonstrukcije O.Š. „ Sonje Marinković “ u iznosu od 48 miliona dinara, kao i za kompletnu adaptaciju i restauraciju zgrade Hemijsko-tehnološke škole, uključujući i fiskulturnu salu. Značajna su ulaganja u kulturu, komunalnu infrastrukturu, sportske objekte. Ovu gradsku vlast karakterišu dela a ne prazne reči i obećanja. – izjavio je Laban.

 

 

Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada Subotice, istakao je da je Skupština ostala dosledna svojim obećanjima i da istrajava u ostvarivanju ciljeva, pokazuje normativnu efikasnost, donosi akta koja su od neposrednog značaja, koliko za institucije, ustanove , javna preduzeća i organizacije tako i za naše građane. - Glavni urbanistički plan Subotica-Palić je kamen temeljac za današnjicu i budućnost a njegovim usvajanjem otvorena su vrata za nove investitore. Ponos grada Subotice, Sinagoga, simbol je prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, koji pronalaze nove mehanizme bilateralnih odnosa. Posebno se ističe političko jedinstvo koje se manifestuje u radu Skupštine, a demonstrira kroz efikasan rad u najboljem interesu građana.- rekao je Bunford.

 

Na svečanoj sednici dodeljena su priznanja - zvanje Počasni građanin Subotice dodeljeno je monsinjoru dr. Ivanu Penzešu, a priznanja „Pro Urbe“ pripala su Branki Bešlić, psihologu, Milošu Nikoliću, prof. Violine i Slavici Tot Lučić, ekonomskom tehničaru u penziji.

 

Jedan dečak rođen na Dan grada

 

Tradicionalno, u okviru proslave Dana grada, gradonačelnik Bogdan Laban, posetio je Opštu bolnicu kako bi obišao bebe koje su rođene na ovaj dan. Za Dan grada, 1. septembra, na svet je došao jedan dečak, a njegovoj majci uručena je plaketa i vaučer.

- Kao i svake godine nastavljamo tradiciju u sklopu proslave Dana grada, obilazimo novorođene sugrađane. Danas smo posetili majku kojoj je beba u inkubatoru i uručili smo joj jednu plaketu i skroman vaučer za novi početak. Prirodni priraštaj je na nezavidnom nivou i treba svi da se organizujemo da što bolje podržimo stvaranje porodice. – poručio je Laban.

J. Tonković

 

Pogledajte više fotografija

 

 

 


Komentari

Napravi NalogPrijavi se