Mesna zajednica "Peščara" protekle subote, 23. februara, bila je po
treći put domaćin i organizator sada već tradicionalne manifestacije
"Čvarkijada". Ove godine, u odnosu na prošlu, zabeležen je rekordan broj
posetilaca, ali i skoro duplo veći broj ekipa, koje su se takmičile u
spravljanju običnih i čuvenih - duvan čvaraka.
Kazani s duvan čvarcima - "planuli"
Čuveni duvan čvarci i ove godine bili su na "Čvarkijadi" najveća
atrakcija, a specijalitet i brend su kuvara iz zapadne Srbije, odnosno
tačnije Valjeva. Ove godine, ekipe iz Valjeva pokazale su se
Subotičanima kao i ranijih godina, kao vrsni kuvari i majstori u
spravljanju duvan čvaraka, koji su po završetku gotovo "planuli" kod
posetilaca, tražio se kilogram više za prodaju ili probu.
Aleksandar Ranković, predsednik Skupštine MZ "Peščara", ističe da je ove
godine u "Čvarkijadi" u "Peščari" učestvovalo skoro duplo više ekipa u
spravljanju običnih i duvan čvaraka, nego lane.
- Prošle godine bilo je 47, a ove godine 75 ekipa, dakle skoro duplo
više. Ove godine nismo za razliku od prethodne dve, slali pozive za
manifestaciju ekipama, nego su se same prijavile, što govori da se
"dobar glas, daleko čuje". Takođe, ove godine je iz tehničkih razloga,
manifestacija imala samo domaći karakter, ali je i pored toga, bilo
preko 1.000 posetilaca, što je rekord. Štandovi pored običnih i duvan
čvaraka, bili su i prepuni domaćim suhomesnatim proizvodima, slatkišima,
dečijim igračkama. Ekipe koje su učestvovale ove godine u spravljanju
duvan čvaraka, same su i određivale koja je najbolja - tj. pobednika, a
žiri je to samo potvrdio, što je presedan ove godine. Moram da
napomenem, da je i naša ekipa MZ "Peščare" - "Podvala" imala zavidan
uspeh i najviše pohvale kada smo u septembru išli u Valjevo, gde smo
pripremali naše, domaće - Bačke čvarke, što je za njih bila atrakcija,
na njihovoj manifestaciji Duvan čvaraka. Duvan čvarci su brend zapadne
Srbije, inače - rekao je u izjavi za naš list, Aleksandar Ranković.
Predrag Živanović koji je bio član jedne od ekipa iz Valjeva, rekao nam
je da je na "Čvarkijadi" ove godine po drugi put.
- Ovaj put, prvi put učestvujemo u takmičarskom delu , i zahvaljujem se
gospodinu Rankoviću na perfektnoj organizaciji na najvišem nivou. Ima
nas pet ekipa iz Valjeva, i od 8 ujutru do 2 smo topili duvan čvarke. U
Valjevu smo inače poznati po spravljanju duvanskih čvaraka, a moja
poruka oko recepta za spravljanje istih je da je potrebna što veća
količina mesa, masnoće, da bi masa, odnosno duvan čvarci na kraju, mogli
da dođu do izražaja. Začini su svar ukusa, ništa drugo specijalno -
objašnjava Živanović.
I njegov kolega Vujičić Miodrag iz Valjeva kaže da i Valjevci imaju
Manifestaciju duvan čvaraka u oktobru, za koju imaju podršku Grada
Valjeva i turističke organizacije Valjeva.
- "Tajna" dobrih duvan čvaraka je da 60 do 70 odsto mora biti mesa,
ostalo masnoće, a spravljanje je od 10 do 12 časova, najmanje. Kod nas u
Valjevu a evo i u Subotici, i žene izuzetno dobro pripremaju duvan
čvarke. E pa znate, i muškarac , zna da napravi dobru tortu - rekao nam
je u simpatičnoj izjavi Vujičić.
Marija Pavlica Gabrić, bila je jedna od sugrađanki, koja je posetila
"Čvarkijadu". Na štandu gde su bili duvan čvarci, rekla nam je da je
došla da ih proba, a ne da kuva tog dana.
Takmičari, ali i prijatelji
Ekipe koje su se takmičile u spravljanju običnih i duvan čvaraka
međusobno su se družile, razmenjivale kontakte, recepte. Nije se stekao
utisak da je bilo kome bila važna pobeda. Lepo i prijatno druženje bilo
je vidljivo, što je manifestaciji dalo poseban "šmek".
Tako se i ekipa mesne zajednice "Peščara" pod nazivom "Podvala"
takmičila u spravljanju čvaraka, a Keler Laslo, njen predstavnik
ispričao nam je da je ekipu činilo osmoro vrsnih poznavalaca spravljanja
čvaraka. Kuvali su oko tri sata, a njegov savet za najbolji recept za
dobre čvarke, je da je najbolje meso od svinje stare od godinu dana.
Josip Sabo, bio je predstavnik ekipe "Studentski centar" i rekao nam je
da su prvi put na manifestaciji. Takmičili smo se u spravljanju običnih
čvaraka, našu ekipu činilo je nas četvoro, oko dva sata smo kuvali
čvarke. Tajna u spravljanju dobrih čvaraka, je običan materijal i
ljudsko umeće, poručio je Sabo.
Nikola Rukavina, glavni kuvar ekipe "Negro bojsi", koji su ove godine
učestvovali prvi put smo na "Čvarkijadi", kuvao je sa drugovima obične
čvarke.
- Došli smo da se družimo, to pre svega. Recept za dobar čvarak je da
nema sitnog, potrebna je približno jednaka masa mesa i masnoće. Topili
smo 20 kg masti i to je dobro za start. Topili smo čvarke, da bi nestala
voda, a ostala masnoća. Ispekli smo od 22 kg smese, 4 kg čvaraka i 12 kg
masti. Osmoro nas je bilo u ekipi - rekao je Rukavina.
Biserka Loleski, predsednik Udruženja "Slobodan korak" pri mesnoj
zajednici "Peščara", pohvalila je "Čvarkijadu", i rekla da je divno
videti toliki broj ljudi na okupu. Treća je godina uspešne saradnje
Udruženja sa MZ "Peščara", istakla je Loleski.
Na "Čvarkijadi" trećoj po redu u MZ "Peščara", prema rečima
organizatora, radilo se u organizacionom smislu oko 2 meseca, a
konstantno je bilo angažovano oko 20-tak ljudi. Rekordan broj posetilaca
i ekipa ove godine, već je postavilo imperativ za narednu godinu -kako
proširiti prostor na terenu mesne zajednice "Peščara" za narednu
Čvarkijadu.
Manifestaciju "Čvarkijada" u MZ "Peščara" posetilo je preko hiljadu
posetilaca, ali i predstavnici lokalne samouprave i direktori preduzeća
- Stevan Bakić, predsednik odborničke grupe SNS u Skupštini Grada,
Branislav Joka, direktor, AD "Tržnica", Nenad Ivanišević, direktor
Gerontološkog centra, Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena
obrazovanje.
Iz MZ "Peščara" posebno se zahvaljuju Udruženju građana "Slobodan korak
Peščara", predsedniku Skupštine Grada, preduzeću "Vega Valjevo" koja je
ekipama iz Valjeva pokrila troškove putovanja, pekari "Don Don",
restoranu "Index", "Gol", gril pečenjari "Marić", piceriji "Jumangi",
pekari "Bela Lađa", drvari "Univerzal", "Mako parketima", "Su-transu",
AD "Tržnici", JP "Palić - Ludaš" i drugima. Ove godine po prvi put,
dodeljene su i plakete ljudima i prijateljima, koji su prema rečima
Rankovića od prvog dana uz MZ "Peščara" i "Čvarkijadu"pekari "Don,Don" i
alatnici "Mišić" .
antrfile: Pehari pobednika
U kategoriji domaćih čvaraka, prvo mesto osvojila je ekipa "Negro
bojsi", drugo mesto pripalo je ekipi "PDV", a treće ekipi "Pionir" MZ
Centar III. U kategoriji duvan čvaraka, prvo mesto osvojila je ekipa
"Podvala" MZ "Peščara", drugo mesto pripalo je Valjevskoj ekipi "
Valjevska pivara", a treće ekipi "Peti puk" Valjevo.
A. Šiška