Slobodan
11-03-2019
0

Subotička Filijala NSZ, u sredu 20. februara, u prostrorijama filijale Subotica, svečano je uručila sertifikate polaznicama obuke za stare zanate. Zaljubljenici starih tradicionalnih veština, ručnog tkanja, veza-zlatoveza i izrada čipke, posle dodatne obuke usavršili su svoje  tehnike izrade tradicionalnih i ukrasnih predmeta. 

Subotička Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje je u periodu od 05. novembra do 14.decembra prošle godine, organizovala obuku za 17 nezaposlenih žena, koje su tokom 210 časova kroz teorijski i praktičan rad savladale tehnike ovih zanata, a koja se ubrajaju u deficitarna u Srbiji.

Obuka je realizovana u saradnji sa “Etno mrežom” iz Beograda.

Prisutnima se obratila Milena Kosović, organizator obrazovanja odraslih u subotičkoj filijali, koja je istakla važnost organizacije i realizacije obuka za tržište rada kao jednu od mera aktivne politike zapošljavanja.

Dragana Stepanović Čonka, načelnik Odeljenja za programe zapošljavanja, preduzetništvo i obrazovanje i obuku, kandidatima je poželela uspeh u daljem traženju posla.

„Pet polaznica je bilo na obuci za izradu čipke, sedam polaznica je završilo obuku za ručno tkanje, a pet polaznica usavrtšilo je znanja oko veza i zlatoveza. Ukupno 17 nezaposlenih žena završilo je obuku, tokom 19 dana usavršavale su se 150 časova, što je sigurno dobra obrazovna obuka. One su se pet puta nedeljno obučavale po 8 sati, praktičnim edukovanjem i po čest sati praktičnom obukom. Obuke su predviđene programima Tržišta rada, a polaznice su veoma zadovoljne stečenim sertifikatima, koji mogu da im omoguće i preduzetničku praksu u nekim fimama a i otv aranje sopstvenih radionica, kaže Elvira Seči, savetnik za zapošljavanje u NSZ Subotica.

Uzete su u obzir i potrebe i promene na Tržištu rada prilikom organizovanja ovih obuka, kao i struktura nezaposlenih i potrebe obrazovnih institucija. Ova obuka je svakako šansa za 17 nezaposlenih žena da obezbede sebi posao.

N.H.K.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se