Slobodan
29-11-2018
0

U petak, 30. novembra 2018. godine, sa početkom u 19.30, u Omladinskom klubu “Skladište” Fondacije “Danilo Kiš” biće predstavljena knjiga pesama “Put sunca” Danijela Čavića, mladog pesnika iz Subotice, u izdanju Izdavačke kuće „Orfeus“ iz Novog Sada, u biblioteci „Dela“. Izdavanje je podržala Fondacija “Danilo Kiš”. 

Razgovor će voditi Marija Ilić, diplomirani filolog (master) za književnost i srpski jezik. Ulaz je slobodan.

Danijel Čavić je rođen 10. februara 1988. godine u Subotici. Po zvanju je diplomirani grafički dizajner, ali se stvaralaštvom bavi u širem spektru, koji obuhvata domen vizuelnih umetnosti i književnost. Objavio je zbirke pesama “Stakleni rajevi / Budilnik na groblju” (2012), “Put Sunca” (2017) i “Električno raspeće” (2018). Član je kreativnog tima RTS-a, gde se bavi art direkcijom, pisanjem i koncept dizajnom. Živi i stvara u Beogradu.

Danijel Čavić o svojoj poeziji:
“Fragmentisana poezija je moj najverniji odraz, a time i slika našeg doba - reči koje u pojedinačnim skupinama nekuda teže, uz sporadične pokliče, dok u celini ne znaju kuda su se zaputile; nesigurne u svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. A šta vredi pobuna piksela, zrna, pojedinačne puzle?”

Iz predgovora Andreja Radulovića:
“U savremenom srpskom pesništvu malo je pesnika koji su, tako silovito, poetsko-poetički samosvojno, radikalizovali stav u čijem je središtu narativ o iskušenjima savremenog čoveka i savremenog sveta, kao što je to slučaj s Danijelom Čavićem i njegovim novim pesničkim rukopisom.”

“Ovo je druga pesnička zbirka Danijela Čavića koja, svakim stihom, svedoči o njegovom pesničkom rastu.”


Komentari

Napravi NalogPrijavi se