Slobodan
10-09-2018
0

 Žiri konkursa za Savremenu srpsku kakrikaturu – Subotica 2018. bio je na „slatkim mukama“ da od 150 radova i 40 autora izabere one najbritkije i najpromoćurnije karikature koje su stigle na konkurs na zadatu temu „Vitezovi vina“. Olakšavajuća okolnost za žiri je bila, što su se one najbolje, – izabrale same.

    Jednoglasnom odlukom članova žirija: Milenko Kosanović, karikaturista(predsednika), Savo Halugin, vajar, Dragan Miljković,predsednik subotičkog Reda vitezova vina,Vlado Tomić, direktor Novih Subotičkih novina, Lazarela Marjanov, glavni urednik i Milutin Mitrić, novinar, za najbolju karikaturu na temu: „Vitezovi vina“ izabrana je rad „Srce“ Gorana Ćeličanina iz Varvarina. On će pored diplome i plakete dobiti i prvu novčanu nagradu od 50.000 dinara. Drugu nagradu i 30.000 dinara, dobio je Jugoslav Vlahović, karikaturista NIN-a, a treću i 20.000 dinara dobio je Lazo Srdanović-Dikan iz Beograda, crtač stipova i karikatura u Politikinom Zabavniku. Specijalno priznanje za karikaturu biće sutra dodeljeno i mladom subotičkom autoru Kristini Radojčin. Ovo priznanje dodeljuje subotički Red vitezova vina „Arena Zabatkiensis“.

    -Ovo je četvrti put da se na naš konkurs prijavljuje skoro kompletna elita srpske karikature- kaže Milenko Kosanović, selektor i predsednik žirija. - Svoje radove na konkurs poslali su naši najbolji karikaturisti, što služi na čast i njima i organizatoru Novim Subotičkim novinama. Ove godine,veliki broj autora, van konkurencije, iz inostranstva, bivših republika SFRJ-a, Ukrajine, Azarbejdžana i Kirgistana poslalo je svoje radove na konkurs, što je preduslov da subotički Salon karikature uz pomoć Grada preraste u Međunarodnu kulturnu manifestaciju. Posle teških političkih i socijalnih tema, sa kojima svakodnevno živimo, ovogodišnji konkurs imao je zadatak da zasmeje sve ljubitelje karikature. Teško je i zamisliti život bez smeha. Zato smo u ovogodišnjem konkursu dali temu:“Vitezovi vina“, a sve povodom vinskih svečanosti „Berbanski dani“ na Paliću. A vino i karikatura imaju dosta zajedničkog, pre svega istinu. „In vino veritas“ ili u vinu je istina. Kao i u karikaturi. O čemu drugi ćute, karikatura govori i to slikom bez reči. Ni karikatura ne ume ništa da sakrije, već vidi, što drugi ne vide, čak i ono sakriveno ispod tepiha. Nagrađene karikature i sve pristigle na konkurs su do kraja u zadatoj temi i mnoge od njih će da nas zasmeju a neke zamisle i opomenu“.

    Kao i karikatura, koja je nastala kad i čovek, tako i vinski redovi imaju dugu tradiciju. Nastali su još u srednjem veku, ali su koreni nastanka počeli još u rimsko doba. To su čuvari časti vina i vinske kulture, tog najstarijeg i najzdravijeg pića.

    -Karikature pristigle na konkurs i ove nagrađene na jedan svojstven i nadasve zanimljiv način, ispričale su priču o vinu i vinskim vitezovima, -kaže Dragutin Miljković, član žirija i predsednik subotičkog Reda vitezova vina „Arena Zabatkiensis“. Mnoge posetioce izložbe, ove karikature će nasmejati ali i opomenuti, kao što je karikatura Snežane Čomor na kojoj, vitez Georgije ubija aždaju u liku Coca Cole. Karikature, pričaju priču i o kulturi pijenja vina. Karikaturista Vladan Nikolić, nacrtao je Marka Kraljevića, kako sa uživanjem gustira božanstveno piće, dok je njegov Šarac od tog istog pića – „mrtav pijan“. Odlične i karikature i manifestacija koju treba podržati.

    Ovogodišnjim laureatima nagrade na konkursu Savremene srpske karikature – Subotica 2018. svečano će biti uručene sutra na Paliću u 12 časova na Velikoj terasi, gde će posetioci „Berbanskih dana“ imati priliku da se druže sa najboljim karikaturistima Srbije koji će na Paliću crtati i portrete građana.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se