Slobodan
09-09-2018
0

U organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca", program ovogodišnjeDužijance počeo je u ranim prepodnevnim satima blagoslovom i ispraćajem najlepšeg risarskog para iz crkve Svetog Roka, bandaša Marka Križanovića i bandašice Marije Pijuković, nakon čega je povorka krenula do Katedrale Svete Terezije Avilske, gde je priređena misa i održano svečano euharijsko slavlje.

Svečana povorka se nakon mise kretala od Katedrale Svete Terezije Avilske do centra grada gde je održana centralna proslava i predaja novog hleba gradonačelniku Bogdanu Labanu.

Nakon što je preuzeo hleb, pokazajući ga na sve četiri strane grada, Laban se obratio prisutnima i istakao zajedništvo i ponos jednoga grada, kao norme koje predstavljaju temeljne vrednosti za sve građane

- Dužijanca je više od manifestacije. Ona je put za upoznavanje identiteta Subotice koja  je zajednički imenilac svih čestitih, marljivih i posvećenih ljudi. Subotica je mesto u kojem ne ističemo različitost, već negujemo posebnost. Upravo ta posebnost predstavlja polugu našeg zajedništva, našu potrebu i želju da napredujemo i da se razvijamo poštujući jedni druge. Simbolično današnja svetkovima u ime žita ima metaforičku, višu vrednost. Subotica se može podičiti da, nalik klasu u žitu, čuva identitet svih njenih građana, bez obzira na njihovu veroispovest ili nacionalnu pripadnost. Marljivost, posvećenost i predanost koju su organizatori Dužijance pokazali kroz niz zasebnih događaja spojenih u jednu celinu, šalje jednu poruku, a to je poruka privreženosti. Samo ako poštujemo unikatnost možemo biti povezani i graditi Suboticu kojom ćemo se ponositi i koja će biti srećni dom budućim generacijama - poručio je Laban.

Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine i potpredsednik pokrajinske vlade takođe je govorio i značaju „Dužijance“,  i o specifičnom putu Bunjevaca u borbi za očuvanje autohtonosti.

Dužijanca kao svetkovina postoji već više od veka i svedočanstvo je  starih običaja žetve, kada se još uvek radilo rukom, naporno i vredno, kada se drugačije i jednostavno živelo, kada je vreme nekako sporije teklo. Nagrada za uspešno obavljen posao, simbolično predstavljena u pletenom vencu od novog pokošenog žita, bila je jemstvo da se obezbedio "kruh svagdašnji". Dužijanca je svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad, spoj običaja i kulturnih vrednosti. O njoj se mnogo pisalo, dobijala je priznanja i inspirisala je umetnike, ali je verovatno najznačajnije to što čuva dragocenu nit prošlosti, običaja i tradicije, plete ih sa vremenima i ostavlja to tkanje kao zalog za budućnost - istakao je Njilaš i preneo pozdrave i čestitke predsednika pokrajinske Vlade Igora Mirovića.

Najlepši risarski par

Za ovogodišnjeg bandaša Dužijance je izabran Marko Križanović, a za bandašicu Marija Pijuković.

Marko ima 22 godinu i živi u Subotici. Završio je Poljoprivrednu školu, opšti smer i po zanimanju je poljoprivredni tehničar. Trenutno se bavi i uči solo pevanje.

Prema Markovim rečima biti izabran za bandaša Dužijance je divan osećaj. – Biti bandaš je blagoslov i velika stvar, posebno u godini jubileja.- rekao je Marko

Bandašica Marija ima 19 godina, živi u Subotici i radi u apoteci. Završila je srednju Medicinsku školu i želi da nastavi da se školuje.

L. Marjanov

Pogledajte više fotografija


Komentari

Napravi NalogPrijavi se