Slobodan
01-04-2019
0

Nije retkost, da talentovana deca iz Srbije idu ispred svoje generacije! Upravo to se desilo i četrnaestogodišnjoj balerini Petri Gubičakkoja je prihvatila izazov, da istovremeno završava maturu osmaka u svojoj osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić” u Subotici i da odmah pređe u srednju državnu baletsku školu u Budimpešti, u kojoj je položila audiciju 14. februara i ocenjena kao izrazit talenat.

Petra je dobila šansu da usavršava svoj talenat i preskoči semestar u subotičkoj osnovnoj školi, ali je čeka duplo više učenja, što ona može, jer je veoma odgovorno i talentovano dete, kaže Natalija Raičević, Petrin pedagog i profesor subotičke jedine privatne osnovne baletske škole „Raičević”, koju je talentovana četrnaestogodišnjakinja nedavno završila. Maloletna devojčica je hrabro već zakoračila u svet, odvojila se od porodice, drugara iz škole, jer je njen talenat primećen u školi, kakvih nema mnogo kod nas.

Petra kaže, da je temelje njenom talentu dala baletska škola „Raičević”, koja sledeće 2020. godine, slavi 30 godina postojanja i rada u Subotici. Otvorena je 1990. godine, a pre deset godina rukovođenje i rad u školi je od svoje majke Milice preuzela Natalija Raičević, koja se iz Pariza vratila sa diplomom profesora klasičnog baleta, koju je potpisalo šest doktora nauka baleta. Danas je jedini školovani pedagog baleta kod nas, iako je toj diplomi žrtvovala deo igračke baletske karijere, ali je donela znanje za generacije dece koja uče balet u njenoj školi.

Petra je prve baletske korake počela da uči u petoj godini. Sa deset je upisala osnovnu baletsku školu, a pedagoškinja baleta Natalija Raičević prepoznala je njen talenat i počela da neguje i Petrinu ljubav prema toj profesiji.

„ Talenti se u trećem razredu izdvajaju iz grupe, jer ne dolaze sva deca da bi profesionalno igrala balet. Drugačiji je rad sa talentovanom decom. Petra je pokazala ogromnu želju i volju da se bavi baletom, a izuzetno je vredna i uporna”, objašnjava Natalija.

Petra kaže da joj nije teško, jer je njena najdraža igra balet. Želi da bude balerina.

„Pohađam i školu „Ivan Goran Kovačić” u Subotici, a u junu me čeka matura. Pre i posle škole provodila sam vreme u sali baletske škole Raičević, sa svojom profesorkom Natalijom, a brzo su protkle četiri godine. Posle audicije odmah sam krenula u srednju školu baleta u Budimpešti. Na audiciji sam zaplakala, jer nisam shvatila zašto idem u drugi krug. Pomislila sam da nisam pokazala sve što sam naučila. Natalija me utešila, kad su nam objasnili da u drugom krugu procenjuju da odmah dođem u tu srednju školu”, kaže srećno Petra.

Pred Petrom su se pre nekoliko nedelja, našla dva odlučujuća izazova. Na audiciji je bila briljantna. Matura osmaka je čeka, ali je dobila i dozvolu subotičke škole da polaže malu maturu u Subotici i pohađa inostranu školu.

„Baletski stručnjaci su prepoznali moj talenat i želju da se bavim baletom. Odmah sam se dogovorila sa roditeljima i ostala sam u Budimpešti, tako da sada pohađam i srednju i osnovnu školu istovremeno. Nije mi teško da učim, verujem da ću i maturu osmaka uspešno položiti. Sada imam još veći motiv da ostvarim svoj san. Već sam se prilagodila, ali najneobičnije je što sam došla iz jedne male škole i sale, sada u školi sa 15 sala i hodnika. Mnogo toga mi je dala škola Raičević, usmerila me ka velikoj školi”, kaže nam Petra.

Natalija je u Budimpešti istovremeno doživela još jednu potvrdu kvaliteta svoje škole. Njena bivša učenica Dijana Radić 29. aprila prima nagradu ispred državne Akademije u Budimpešti, kao najbolja učenica svoje klase maturanata.

„To je dete poniklo iz naše škole „Raičević”, i uvek će profesionalno da predstavlja i sebe i našu školu, naš grad i našu zemlju, a nadam se da će je i Petra slediti u sticanju znanja i radu na sebi”, sa ponosom kaže Natalija i dodaje da je u školi trenutno preko trideset đaka.

„Petra je pokazivala talenat, ljubav prema pokretu, ali 90 posto uspeha u baletu je rad, vežba, učenje. Petra je veoma odgovorna i uporna, a ovde je na Festivalu baleta postigla veliki uspeh”, kaže Natalija.

Petra usput usavršava i jezik u Budimpešti, odvojena je od roditelja prvi put, a sve te promene i izazove je hrabro prihvatila, a ovaj uspeh je nagrada za sav dosadašnji rad i upornost.

Natalija kaže da Petru vidi na baletskim daskama velikih pozornica.

„ Mogu Petru da zamislim i kao belog i crnog labuda, jer osim duhovne lepote koju uči radom na sebi, sposobna je da odgovori svojim staloženim razmišljanjem i na izazove koji se nađu pred njom. Ima dobre predispozicije da bude među dobrim baletskim igračima sveta. Pred njom je još mnogo učenja, a obostrano nedostajemo jedna drugoj”, kaže Natalija.

Petra se sa osmehom uklopila u novu sredinu, a njena subotička osnovna škola je takođe dala saglasnost da malu maturu može da polaže u junu, sa svojom generacijom.

„Volela bih da završim školu uspešno, da budem što bolja i na takmičenjima, da iskoristim svoju šansu. U internatu sam baletske škole koju pohađam, čeka me učenje i predstave, volela bih da balet bude moja profesija i moje životno opredeljenje, da ispunim svoj san”, kaže nam Petra.

Svi talenti baletske škole „Raičević”

Dve bivše učenice baletske škole „Raičević”, Bojana Zajević i Sonja Batić su sada u SNP-u u Novom Sadu. Lidija Radmanić je u Roterdamu. Dijana Radić je prva generacija koju je Natalija izvela, sada je u Budimpešti vrlo uspešna, maturant je srednje baletske škole, gde je Petra dobila šansu. „Svaka generacija koja je prošla kroz našu školu, imala je talente za klasičan balet, a mi smo ih formirali, što ispunjava i moje snove, kaže Natalija Raičević.

„Što se tiče mojih đaka, Mina Horvat je u Novom Sadu, položila je audiciju u baletskoj školi u Minhenu, Jelena Milošev je u Beogradu, a položila je audiciju u Engleskom Nacionalnom baletu u Londonu. Nikola Stamenović je moj veliki ponos, danas je u srednoj baletskoj školi u Novom Sadu, na odseku savremene igre. Nedavno je imao maturski koncert. Ovacije su bile veličanstvene, publika je stajala, dok je Nikola igrao. To dete sam pronašla, zahvaljujući folkloru Marina Jaramazovića”, ponosna je Natalija.

Nada K. Harminc


Komentari

Napravi NalogPrijavi se