Slobodan
14-09-2018
0

 -Karikatura i vino imaju mnogo toga zajedničkog. Rodili su se kad i čovek. Karikatura čuva čast sedme umetnosti a vitezovi vina su čuvari časti vinske kulture. Vino je priča koja se uvek priča ,pesma koja se stalno peva ,a i karikatura je crtana priča o našoj svakodnevici i ljudskim glupostima. Čestitam organizatorima ove manifestacije što su omogućili da se ovde na Paliću u okviru „Berbanskih dana“ sretnu na jednom mestu vitezovi pera i vitezovi vina. Tema ovogodišnjeg konkursa „Vitezovi vina“ je pogodak u „sridu“ i još jedan pokušaj da se svesrdno podrži sve ono što nosi viteški pokret“.
    Ovim rečima, na otvaranju četvrtih po redu Dana savremene srpske karikature i izložbe organozovane tim povodom,obratio se brojnim posetiocima Dragutin Miljković, predsednik subotičkog Reda vitezova vina „Arena Zabatkiensis“. On je otvorio i izložbu nagrađenih i najboljih radova pristiglih na ovogodišnji konkurs karikatura.    
    Po broju učesnika konkursa, izloženih radova ,posetilaca ove kulturne manifestacije i velikog interesovanja medija, može se slobodno reći da je karikatura danas umetnost kojom se divimo. Ovaj kulturni događaj bio je i dobar štit opštem naletu prostakluka, primitivizma i vulgarnosti kojima nas „truju“ svakog dana sa televizijskih ekrana i bulevarske štampe.
    Laureatima ovogodišnjeg konkursa, nagrade i priznanja uručio je Vlado Tomić, direktor i glavni i odgovorni urednik novih Subotičkih novina.
    Prvu nagradu od 50.000 dinara, plaketu i diplomu za karikaturu „Srce“ dobio je Goran Ćeličanin, jedan od najnagrađenijih karikaturista u Srbiji iz Varvarina. Druga nagrada od 30.000 dinara pripala je doajenu srpske karikature Jugoslavu Vlahoviću za karikaturu „Bez reči“ a treću nagradu 20.000 dinara, plaketu i diplomu dobio je Lazo Sredanović-Dikan, kome je ove godine Centar za umetnost stripa iz Beograda zvanično dodelio zvanje „Vitez od duha i humora“. Subotički Red vitezova vina, novčanu nagradu i diplomu za rad „Juriš na vetrenjače“ dodelio je mladoj subotičkoj karikaturistkinji Kristini Radojčin. 
    -U ovom nažalost, društvenom životu apsurda u kome smo se svi našli ,čim se okreneš začas možeš da papraviš karikaturu, -kaže prvonagrađeni Goran Ćeličanin. Živimo praktično u karikaturi. Prvi put se desilo da je naša realnost veća karikatura nego što je karikaturisti u svojim radovima mogu da izraze. Danas je karikatura proterana iz novina i ovo nam je jedina prilika da na ovakvim susretima i na unapred zadatim temama izrazimo svoj talenat ruku i uma. Posebna radost je što smo se na Paliću sreli sa vitezovima vina ,čuvarima časti vinske kulture i volim manifestacije gde se izlažu darovi prirode i ljudskog talenta“.
    Jugoslav Vlahović je doajen srpske karikature koji već odavno ne broji međunarodne i domaće nagrade. Jedan Amerikanac nedavno je izdao knjigu „Najbolje političke karikature ovog vremena“ a za naslovnu stranu ove knjige izabrao je rad karikaturiste Jugoslava Vlahovića. Na karti Jugoslavije Bosna ja u plamenu a oko vatre kolo igraju u plavim odorama žute „evrpske zvezde“ koje raspiruju plamen.
    -Pre neke godine sam za naslovnu stranu NIN-a predstavio Srbiju kao sir koji grickaju sa svih strana neki miševi,- kaže Vlahović. Bila je to ilustracija teksta „Ko jede Srbiju“. I danas mi je žao što u toj karikaturi pacove nisam bolje i konkretnije nacrtao. Apsurdno, ali turbulentno vreme pogoduje karikaturistima i tada se najreativnije izražavamo. Reč se pročita, pa se zaboravi a crtež duže ostaje u čovekovoj memoriji. A da bi neko bio dobar satiričar i karikaturista,mora da živi život malog čoveka da ga dotiče sve ono što i običnog čoveka boli i žulja. Ne može karikaturista salonski živeti a crtati i pisati o problemima naroda“.
    U okviru Dana savremen srpske karikature Subotica-2018. karikaturisti su za vikend na Velikoj terasi na Paliću crtali portet-karikature Subotičana. A da Subotičani vole ovaj vid umetničkog izražavanja, pokazali su redovi pred karikaturistima, jer brojni građani želeli su da od vrsnih umetnika olovke i pera imaju svoj portret.

    Goran Ćeličanin

Rođen 1960. godine u Kruševcu. Već dugo godina bavi se ilustracijom, karikaturom i stripom. Za svoj rad nagrađivan u zemlji i inostranstvu ca više od 140 nagrada i priznanja. Tri puta nagrađivan od ULUPUS-a godišnjim nagradama i dobitnik je tri nagrade „PJERA-a“. U Plovdilu u Bugarskoj dobio je zvanje „Majstor karikature a među nagradama nalazi se i „Klasovo majstorsko pero. Živi i radi u Beogradu, ca ateljeom u Varvarinu. Dobitnik je Gran prija Međunarodnog konkursa karikatura na temu „Car Konstantin Veliki i Milanski edikt“.

Jugoslav Vlahović

 Rođen u Beogradu 1949. U Beogradu,gde je završio i Fakultet primenjene umetnosti na kome je kanije dugo godina bio redovni profesor.Ilustrovao i grafički opremio oko 50 knjiga raznih autora i 11 svojih autorskih. Dugogodišnji je karikaturista NIN-a,gde je dosada objavio više od 7.000 naslovnih strana,karikatura i ilustracija.    Radovi Jugoslava Vlahovića nalaze se u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Dobitnik je tridesetak domaćih i inostranih nagrada među kojima je i nagrada „Audin Dogan“ na jednom od najvećih konkursa karikature u svetu.

Lazo Sredanović-Dikan

Rođen 1939. godine u Nikšiću, jedan je od naši najpoznatijih crtača stripova, ilustracija i karikatura. Školu za primenjenu umetnost prvo je završio u Herceg Novom a kasnije i Akademiju u Beogradu. Prvi strip je objavio u četrnaestoj godini a strip „Dikan“ crta od 1969. isključivo za Politikin Zabavnik. Izlagao je na mnogim salonima u zemlji i inostranstvu i dobitnik je više više nagrada i priznanja. Centar za umetnost stripa Beograd pri Udruženju stripskih umetnika Srbije,ove godine dodelio mu je zvanje „Vitez od duha i humora“.

  M.M


Komentari

Napravi NalogPrijavi se